
Homme, pühapäeval on külalistemajas Haapsalu nostalgiapäevadest innustust saanud nostalgiabrantš. Oleme seda suure lõbu ja lustiga valmistanud. Sellised tavalised asjad nagu viinerid ja sardellid on kõik olemas, aga neid on sel nädalavahetusel terve Haapsalu täis. Me püüame ikka autentsed olla. Tegime Toome salatit ja marineeritud peeti. Pontšikud valmivad homme hommikul. Singirullid ja täidetud munad, mannapuder maasikamoosiga, puuviljakissell vahukoorega, praekartulid singiga, sefiirikorvikesed, kartulisalat ja rosolje, rollmops ja heeringas, kiluvõileivad munaga, rohelised herned ja punane morss.
Teekook sai valmis ja GOSTI järgi küpsetatud Pealinna keeks jahtub ahjus. Mul on värskelt hangitud raamat Maire Suitsu „Eks elati ju ennegi“ ja sealt saab mäluvärskendust. Sellepärast ma teangi, et Pealinna keeksi peab 5 tundi ahjus jahutama. Issand!

Pealinna keeks tundus minu kauges nooruses ajal väga hea asi. Pidasin aastal 1981 oma sünnipäeva Tartus koos sõbranna Urvega nõnda, et viisin ära tühja taara (ja need olid piimapudelid ja koorepurgid!, mida teie siis arvasite!). Selle raha eest ostsin Pealinna rosinakeeksi ja kohvikoort, kohvi tegin mulksutajaga, sellise kannuga, mis korgi sisse vett pildus ja vait jäi, kui kohv valmis sai. Väga hea kohv oli. Pakikohvi polnud üldse, kohv tuli ubadest jahvatada. Juttu jätkus meil Urvega omajagu ja see on üks toredamaid sünnipäevi, mida meenutada.
Pärast Pealinna keeksi ostmist jäi raha veel nii palju järele, et sain osta pileti koju öise bussi peale. Selle nostalgilise meenutuse tõttu te homme Pealinna keeksi saategi.
Kes pühapäeval ärkab ja pole end veel Altmõisa brantšile kirja pannud, sel tasub homme helistada ja küsida! Pidu algab kell 11.

Lisa kommentaar