Eile ei jõudnud midagi kirjutada. Päevad lipsavad nagu kilpkonnad puurist, ikka vups ja vups, enne kui arugi saad, on õhtu käes.
Lõuna ajal pakume tavaliselt toekamat toitu, aga õhtul on joogagrupile supp ja supi juurde käib kook. Ma ütlen, et nad saavad hästi süüa, kui vaadata kasvõi juba koogijahusid ja lisandeid. Panen kirja kaks maitsvat gluteenivaba vegankooki. Muidugi saaks teha veganitele nisujahust kooki, aga grupis on üks inimene, kes ei talu gluteeni ja siis teeme lihtsalt kogu kooginduse gluteenivaba. Ei ole halb, arvan, et kõik võidavad. Gluteenitalumatule sobiv tatraleib tuleb samuti meie ahjust, niisamuti nagu ka rukkileib ja sai. Päris mõnus valik on meil seda leivakraami.
Porgandi – õunakook Tosca kattega
Retsepti põhi on Sandra Vungilt, nisujahu asendas Pille kikerhernejahu ja mandlijahuga pooleks, piima asendas sojapiimaga ja katte margariini kookosrasvaga ja suhkru palmisuhkruga. Meie kogused olid suuremad, aga küllap saab väike kook ka maitsev ja valmis.

Vegankook toscakattega
Retsept
125 g mandlijahu
125 g kikerhernejahu
2 tl küpsetuspulbrit
120 g palmisuhkrut
vanillisuhkrut
100 ml õli
250 ml sojapiima
1 tl õunaäädikat
200 g riivitud porgandeid
150 g õunatükke
Natuke kuuma veega paisutatud rosinaid, meil olid kollased ja tumedad rosinad. Samas võiks ilmselt edukalt kuivatatud jõhvikaid hapu nüansi saamiseks kasutada.
Kate
100 g mandlilaaste
100 g palmisuhkrut
75 g kookosrasva
Jahud segada küpsetuspulbriga.
Segada suhkur ja õli, meie ei vahustanud.
Pisut seisnud sojapiima-äädikasegu segada suhkru-õliseguga.
Saadud vedelik segada jahudega.
Lisada hästi peenelt riivitud porgandid, õunatükid, rosinad, segada õrnalt.
Küpsetada õlitatud vormis 180 kraadi juures 20 minutit.
Küpsetamise ajal sega katte ained ja keeda paar minutit. Meie Toscal puudub jahu, sai selletagi hea.
Laota kate koogile laiali ja küpseta veel 25 minutit. Ära pealt liigselt kõrveta, aga kuldpruun võiks olla!
Palmisuhkur annab sellele koogile hõrgutavalt pruunika tooni ja mõnusa karamellimeki. Heledad ja tumedad rosinad ja õunatükid lisavad mahlakust, porgand samuti. Peal krõbe tosca-kate. Mina, kes ma ei armasta porgandikooke, annan sellele koogile kõhklemata maksimumpunktid. Vegan naudib seda kikerhernevahuga, aga mitteveganitele teadmiseks, et vahukoor on jätkuvalt moes!
Banaani-datlikook šokolaadiga, taas vegan ja gluteenivaba
Datlid on eriti tänuväärne vili. Üks külaline, kellele datleid pakkusime, ütles, et araabiamaades öeldakse, et kõrbesse minnes tuleb kaasa võtta viis datlit ja klaas piima. Piim on toit ja datlid annavad mineraale ja suhkruid ja energiat. Ma küll ei tea, kuidas nad seal kõrbes seda piima säilitavad, aga pole vaja norida.
Meie tegime banaani-datlikooki. Jällegi sai alla Sandra Vungi retsept. Tegelikult on banaan Altmõisa jõulukoogi vääramatu osa. Banaan seisab hea mahlakuse eest ja minu meelest peidab ta ennast küpsetistesse ka nii ära, et tegelikult aru ei saa, et ta seal on.
Et juba kisub külmaks, siis panen siia meie vana hea jõulukoogi retsepti lingi aastast 2012, ega siin midagi muutunud ei ole. Sel aastal võiks välja töötada ja katsetada veganvarianti. Kui õnnestub, annan teada.
https://altmoisa.wordpress.com/2012/12/02/altmoisa-vurtsikas-joulukook/
Datliga koos võimaldab banaan aga selle, et lisatud suhkruid pole vaja kasutada. Ja miks peakski, kui niigi on magus?

Datli-banaani-šokolaadikook, vegan ja gluteenivaba
Retsept
150 g segatud jahu
Toortatrajahu
Riisijahu
Mandlijahu
Kikerhernejahu
Linajahu
Tegin neist segu, kõige rohkem oli toortatrajahu.
2 tl küpsetuspulbrit
½ tl soodat ( banaaniküpsetistes on sooda vajalik lisaks küpsetuspulbrile)
200 g küpse banaani tükke
120 g eelnevalt leotatud kivita datleid
75 ml õli
80 ml taimset piima
1 tl õunaäädikat
120 g tumeda šokolaadi nööpe
Jahud ja küpsetuspulber segada.
Datlid püreestada jämedalt
Banaanid purustada kas kahvliga või sauseguriga
Vedelad ained segada omavahel ja vahetult enne ahju panekut segada jahusegu hulka, lisada ka šokolaadinööbid.
Meie tegime oma koogi plaadikoogi kujul ja katsime hiljem šokolaadi-kookosrasva seguga.
Võib küpsetada ka keeksivormis, aga pigem sel juhul, kui on kasutatud, nagu algretseptis ette nähtud, nisujahu. Rasked jahud ilmselt ei kerki nii hästi, et keeks kohev tuleks.
Ma paneksin sellele koogile sisse ka midagi hapukat – kas rosinat või jõhvikat või kuivatatud kirsse näiteks. Miks mitte ka kuivatatud õunatükke?
Kuna täna on pühapäev, siis supiretsepte ei pane, pühapäeval tuleb küpsetada kooki!
Lisa kommentaar