Altmõisa külalistemaja tundeline toidublogi

Vegankoogid supi juurde

Eile ei jõudnud midagi kirjutada. Päevad lipsavad nagu kilpkonnad puurist, ikka vups ja vups, enne kui arugi saad, on õhtu käes.

Lõuna ajal pakume tavaliselt toekamat toitu, aga õhtul on joogagrupile supp ja supi juurde käib kook. Ma ütlen, et nad saavad hästi süüa, kui vaadata kasvõi juba koogijahusid ja lisandeid.  Panen kirja kaks maitsvat gluteenivaba vegankooki. Muidugi saaks teha veganitele nisujahust kooki, aga grupis on üks inimene, kes ei talu gluteeni ja siis teeme lihtsalt kogu kooginduse gluteenivaba. Ei ole halb, arvan, et kõik võidavad. Gluteenitalumatule sobiv tatraleib tuleb samuti meie ahjust, niisamuti nagu ka rukkileib ja sai. Päris mõnus valik on meil seda leivakraami.

Porgandi – õunakook Tosca kattega

Retsepti põhi on Sandra Vungilt, nisujahu asendas Pille kikerhernejahu ja mandlijahuga pooleks, piima asendas sojapiimaga ja katte margariini kookosrasvaga ja suhkru palmisuhkruga. Meie kogused olid suuremad, aga küllap saab väike kook ka maitsev ja valmis.

Altmõisa vegantosca

Vegankook toscakattega

Retsept

125 g mandlijahu

125 g kikerhernejahu

2 tl küpsetuspulbrit

120 g palmisuhkrut

vanillisuhkrut

100 ml õli

250 ml sojapiima

1 tl õunaäädikat

200 g riivitud porgandeid

150 g õunatükke

Natuke kuuma veega paisutatud rosinaid, meil olid kollased ja tumedad rosinad. Samas võiks ilmselt edukalt kuivatatud jõhvikaid hapu nüansi saamiseks kasutada.

Kate

100 g mandlilaaste

100 g palmisuhkrut

75 g kookosrasva

Jahud segada küpsetuspulbriga.

Segada suhkur ja õli, meie ei vahustanud.

Pisut seisnud sojapiima-äädikasegu segada suhkru-õliseguga.

Saadud vedelik segada jahudega.

Lisada hästi peenelt riivitud porgandid, õunatükid, rosinad, segada õrnalt.

Küpsetada õlitatud vormis 180 kraadi juures 20 minutit.

Küpsetamise ajal sega katte ained ja keeda paar minutit.  Meie Toscal puudub jahu, sai selletagi hea.

Laota kate koogile laiali ja küpseta veel 25 minutit. Ära pealt liigselt kõrveta, aga kuldpruun võiks olla!

Palmisuhkur annab sellele koogile hõrgutavalt pruunika tooni ja mõnusa karamellimeki. Heledad ja tumedad rosinad ja õunatükid lisavad mahlakust, porgand samuti. Peal krõbe tosca-kate.  Mina, kes ma ei armasta porgandikooke, annan sellele koogile kõhklemata maksimumpunktid. Vegan naudib seda kikerhernevahuga, aga mitteveganitele teadmiseks, et vahukoor on jätkuvalt moes!

Banaani-datlikook šokolaadiga, taas vegan ja gluteenivaba

Datlid on eriti tänuväärne vili.  Üks külaline, kellele datleid pakkusime, ütles, et araabiamaades öeldakse, et kõrbesse minnes tuleb kaasa võtta viis datlit ja klaas piima. Piim on toit ja datlid annavad mineraale ja suhkruid ja energiat. Ma küll ei tea, kuidas nad seal kõrbes seda piima säilitavad, aga pole vaja norida.

Meie tegime banaani-datlikooki. Jällegi sai alla Sandra Vungi retsept. Tegelikult on banaan Altmõisa jõulukoogi vääramatu osa. Banaan seisab hea mahlakuse eest ja minu meelest peidab ta ennast küpsetistesse ka nii ära, et tegelikult aru ei saa, et ta seal on.

Et juba kisub külmaks, siis panen siia meie vana hea jõulukoogi retsepti lingi aastast 2012, ega siin midagi muutunud ei ole. Sel aastal võiks välja töötada ja katsetada veganvarianti. Kui õnnestub, annan teada.

https://altmoisa.wordpress.com/2012/12/02/altmoisa-vurtsikas-joulukook/

Datliga koos võimaldab banaan aga selle, et lisatud suhkruid pole vaja kasutada.  Ja miks peakski, kui niigi on magus?

altmõisa vegankook

Datli-banaani-šokolaadikook, vegan ja gluteenivaba

Retsept

150 g segatud jahu

Toortatrajahu

Riisijahu

Mandlijahu

Kikerhernejahu

Linajahu

Tegin neist segu, kõige rohkem oli toortatrajahu.

2 tl küpsetuspulbrit

½ tl soodat ( banaaniküpsetistes on sooda vajalik lisaks küpsetuspulbrile)

200 g küpse banaani tükke

120 g eelnevalt leotatud kivita datleid

75 ml õli

80 ml taimset piima

1 tl õunaäädikat

120 g tumeda šokolaadi nööpe

Jahud ja küpsetuspulber segada.

Datlid püreestada jämedalt

Banaanid purustada kas kahvliga või sauseguriga

Vedelad ained segada omavahel ja vahetult enne ahju panekut segada jahusegu hulka, lisada ka šokolaadinööbid.

Meie tegime oma koogi plaadikoogi kujul ja katsime hiljem šokolaadi-kookosrasva seguga.

Võib küpsetada ka keeksivormis, aga pigem sel juhul, kui on kasutatud, nagu algretseptis ette nähtud, nisujahu. Rasked jahud ilmselt ei kerki nii hästi, et keeks kohev tuleks.

Ma paneksin sellele koogile sisse ka midagi hapukat – kas rosinat või jõhvikat või kuivatatud kirsse näiteks. Miks mitte ka kuivatatud õunatükke?

Kuna täna on pühapäev, siis supiretsepte ei pane, pühapäeval tuleb küpsetada kooki!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

Sildipilv

%d bloggers like this: