Meil on uudiseid – aprillikuu tõi meile peakoka – Kerlini.
Siin see koolitus ongi, mis meile Kerlini tõi.
Kerlin on praeguseks oma rõõmsa ja konstruktiivse olekuga kenasti meie majja sisse elanud. Mulle endale hakkas üle jõu käima olla korraga kokk ja juhataja. Pealegi teadsin, et suvel hakkab olema vana maja restaureerimise lõppfaas, mille jaoks lihtsalt peab aega olema. Ja kuigi ma läksin vahepeal kokaks õppima, siis seda enam sain aru, et ma ei ole üliinimene. Need linnulennul möödunud suved, mil ma oma töötunde kuu lõpus enam kokku ei julgenud lüüa, olid toredad küll, aga puhata ja mängida tahaks ka. Sest muidu lihtsalt ei jõua.
Klassivend Jaan (kokakoolist) on Kodukant Läänemaa toidualane projektijuht ja tema korraldas meie juures märtsi lõpupäevadel Rene Uusmehega Eesti toidu koolituse. Eks ma ju olin Kerlinit tema FB-lehel ja blogi kaudu tundma õppinud, aga teda ennast polnud elusast peast näinud. Vaatasin, et üks kraps tüdruk, kulm natuke kortsus, ägedad noad ja kokajakk kaasas, esitab igasuguseid küsimusi ja muudkui toimetab, vahustab, hakib ja paistab lihast ka midagi teadvat. See on vist Kerlin, arvasin omaette ja oligi. Läks veel päev või paar, kuulasin natuke maad, helistasin Kerlinile ja ütlesin: tule Altmõisasse peakokaks. Ja ta tuligi.
Kerliniga koos on meie köök läinud nooremaks. Ta teeb toite, mida mina enda toitudeks pole pidanud ja Pille käekiri on ka teistsugune. Aga see ju ongi tore. Kerlin teeb meelsasti pastasid, nii nagu kord ette näeb – parmesani, valge veini ja päikesetomatitega; risoto ongi tal risoto, mitte keedetud riis aedviljadega 😊. Ta on kõva käpp kookide peale, panna cotta ja Napoleon on tal varrukast raputada ja ikka sama head. Kaua küpsenud lihad ja rebitud lihad ja lihapallid ja haugikotletid ja üldse… Suvekohviku menüü on sel aastal Kerlini nägu – kerged ja maitsvad road, mida saab varuks hoida ja värskelt valmistada. Nii et võite tulla – oleme iga päev avatud. Kui ette helistate, on veel parem, sest meil võib maja külaisi täis olla ja siis on hea ette tellida. Ja ikka on saadaval meie vana hea kodujäätis ja koogid, ikka need koogid!
Asja mõte on ju panna kokku meie tugevused, siis saabki hea köögi ja köök peab arenema. Kui tugevustest rääkida, siis paremini kui Pille ei tee leiba keegi. Ma ei tea, mida ta seal kausis lusikaga ringi sudib, justkui nagu ei teekski midagi, aga leivad tulevad väga head. Paremini kui Ly ei tee saia keegi, jälle ei saa aru, mida ta toimetab, aga tulemus on alati hea. No ja kui ma ennast ka natuke kiita tohin, siis jätkuvalt olen ma hea puljongikeetja. 😉
Kerlini panna cotta. Valge šokolaad ja sidrun ja koor. Ja muidugi suvi!
Lisaks on meil suvel administraatorina tööl uue tulijana Kerli. Eha peab jätkuvalt korda meie majas, Nati aitab teda selles ja teeb administraatori tööd ka. Ly sai Kerlini tulekuga kokast tagasi administraatoriks, aga loodame, et ta oma saiaküpsetamise ja söögitegemise oskust ei kaota. Pille on jätkuvalt kokk. Kairi on administraator. No ja mind saab kasutada ükskõik milleks või kelleks – alates lilleseadjast ja lõpetades torumehega. See mehitatus (naisetatus?) tagab tervislikul määral selle, et maja on 24/7 kaetud, aga inimesed ei pea ennast ületundidega eluisu kaotamiseni ära katkestama. Loodame, et meil ka talvel nii palju tööd oleks, koolitusi ja seminare, et sama koosseis saaks jätkata. Sügis on nagunii juba kaetud, mõned augud veel on, aga küll need ka ära täidetakse.
Siin pildil on Kairi ja pluusiga sobivad vormikummikud, millega kasvuhoones tilli ja lilli järel käia :). Natil ja Kerlil on ilmselgelt lihtsalt kade, et neil veel sellisid kummikuid pole.
Toortatramüsli, gluteenivaba, Kerlini retsept.
Toortatramüsli on osutunud üllatavalt menukaks ja lausa on küsitud, et kuidas te seda teete. Me ei saa sellele müslile küll ametlikult gluteenivaba silti külge riputada, aga üldiselt on teada, et töötlemata toortatratang on gluteenivaba. Meie teeme oma müslit RemedyWay toortatrast.
300 g toortatratangu
100 g india pähkleid
150 g kookoshelbeid
50 g mandlilaaste
4 sl vedelat mett
6 sl õli,
Peotäis jõhvikaid
Peotäis aprikoose
160 kraadi 15-20 minutit
Tatar, india pähklid, kookoshelbed, mandlilaastud, õli ja vedel mesi tuleb kokku segada ja 160 kraadi juures ahjus ära röstida. Tatart ei ole vaja eelnevalt niisutada ega leotada. Võib röstimise ajal vahetevahel ahjus segada. Röstitud segul tuleb lasta jahtuda ja siis segada sisse kuivatatud jõhvikad ja aprikoositükid. Jõhvikas annab mõnusa hapukuse ja aprikoos lisab magusa nüansi. Muidugi võib oma lemmikutega igaüks oma versiooni kokku segada, aga tähtis oleks, et puuvilju ahjus ei kuumutaks, siis nad muutuvad lihtsalt kõvadeks tükkideks.
Meie eelmine müslipostitus siin, see oli küll tavaline kaerahelbemüsli.
https://altmoisa.wordpress.com/2017/08/22/musli/
Ja veel – külalistemajas saab 23. augustil 15 aastat vanaks. Sel päeval on täiesti kogemata meil Kõrsikute kontsert ja laudu lava äärde koos suupistetega saab ette tellida. Aga sellest varsti pikemalt.
Lisa kommentaar