Altmõisa külalistemaja tundeline toidublogi

Nii pagana külm on olnud isegi Läänemaal, et kahe nädala eest Altmõisas majutunud linnuvaatlejate grupi juht, kes nüüd uue grupiga saabus, ütles, et looduses pole midagi muutunud. Meeste värk, tema ei pannud ju tähele, et praegu tulbid õitsevad. Aga see on ka peaaegu kõik. Kui Lõuna-Eestis on lehed puus, siis meil siin on see lehtimine kuidagi pidurdunud. Isegi vaesed nurmenukud ei julge tavalisel hulgal oma kollaseid kroone välja pista. Õitsemine on tagasihoidlik ja pikaldane. Mulle see sobib, loodan tuleval nädalal veel teevarusid korjata.

Kevad võtab aga kasvuhoones võimust. Saada on juba spinat, misuna ehk jaapani kaal, tammelehesalat, rukola, till ja palju toredat pähklimaitselist maltsa.  Ja aia taga on nõgesed. Tomatid toodi ka külalistemaja aknalaualt kasvuhoonesse aklimatiseeruma.

DSC_2793 DSC_2798 DSC_2800 DSC_2808

Naabri Tiit on ära tüdinenud meile rabarberivarsi vedamast, selle asemel tõi rabarberijuurikaid ja Sirley pistis need maha. Võibolla lõpeb meie rabarberiikaldus siiski veel hästi, et hakkavadki kasvama. Loodame.

Suveks tuli meile administraatoriks pealinna preili Mariann. Meie administraatorid saavad kõik, tahavad nad või ei taha, aga enamasti nad tahavad, kokkamisalaste väljakutsete osaliseks. Õnneks on kõik meie tüdrukud erakordselt osavad kokkajad, anna ainult teema ette ja tuleb. Nii sai ka preili Mariann proovitööks taimetoidu, sest seda lihtsalt telliti.

Puhas vegan! ütles ta oma läätsepaja kohta.

Panen selle retsepti üles ja soovitan proovida. Mõnus kookosemaitse ja parajalt särtsu, kookos ja köömned on hea kooslus. Läätsed jäid äratuntavaks ja taimetoitlastest linnuvaatlejad rahule.

photo 1

Preili Marianni läätsepada kookospiimaga…

… kus pole ei gluteeni ega laktoosi. Kirjutan seda sellepärast, et blogi statistikat vaadates on enim huvi tuntud just postituste vastu, mis kirjutavad gluteenivabadest küpsetistest ja toitudest.

Sellest kogusest jätkub vabalt kaheksale sööjale.

Vaja läheb:

pakk punaseid läätsesid

karp šampinjone

päikesekuivatatud tomateid

1 suur porru

3 keskmist sibulat

hunnik küüslauku (5 suurt küünt)

kookosrasva

tomatipastat 400ml

kookospiima

köömneid

karrit

soola

pipart

Punased läätsed keeta 10-12 minutit koos soola ja kaneelikoortega.

Samal ajal hautada sibul-küüslauk-porru-seened pannil kookosrasvas.

Lisada tomatipasta, köömned, karri – hautada edasi.

Lõpus lisada kookospiim ning maitsestada soola-pipraga.

Šokolaadifudge

Magusaks tegi preili Mariann šokolaadikooki, mis kannab hääldamatut nime ja mille retsepi leiab Silja toidublogist http://siljafoodparis.blogspot.com/2012/01/sokolaadi-pistaatsia-fudge.html

Meie koogi sees kasutas preili Mariann kreeka pähkleid.

Soovitan serveerida koos võõrasemaõitega, ühtlasi ilus ja kannikesemaitseline. Üle ühe tüki ei ole seda tavainimesel võimalik manustada, aga šokohoolikutele sobib hästi.

DSC_3010

 

Meil on uudiseid veel, nii kanakuudist kui põllut ja aiast. Sulatan oma jäätunud hanesule lahti ja hakkan kirjutama. Ärge siis ära tüdinege.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

Sildipilv

%d bloggers like this: