Altmõisa külalistemaja tundeline toidublogi

Nadjaga tordiõpitoas

Nii vähe on õnneks tarvis. Mõnikord piisab kuuest kanamunast, suhkrust ja käsimikserist. Sellest saad aru siis, kui silmad särama löövad vastavalt sellele, kuidas vaht kausis üha enam vormi võtab.

DSC_0385

Mulle tundub, et Nadja kuulub nende inimeste hulka, kes teistele igal võimalikul juhul vastu tulla püüavad. Nõnda nüüdki, kui Tervisioon kutsus Nadja ootamatult hommikul kooki tegema, ei öelnud Nadja, et ta neile ei lähe või meile enam sel päeval ei tule, vaid oli lõuna ajal kohal nagu kõpsti. Ise ütles, et tal on täna väga õnnelik päev, kõik inimesed on nii kenad ja sõbralikud ja lahked, et lausa lust on nendega suhelda ja neile kooki teha. Mulle meenusid seepeale kaks armsat filmi, mis mõlemad räägivad toidust ja selle valmistamisest, aga mitte ainult toidust. Üks neist on Chocolat (Juliette Binoche ja Johnny Depp) ja teine Karen Blixeni raamatul põhinev taani filmiklassika „Babette’i pidusöök“. Babette`i pidusööki näidatakse täna õhtul Tartus Elektriteatris,  (http://elektriteater.ee/) kiirustage, tartlased!

Tegelikult räägivad need filmid armastusest, kinkimisest, teiste jaoks olemas olemisest ja rõõmust, mis andjale endale ringiga tagasi tuleb.  Kuigi ma tunnen Nadjat väga vähe aega, on mul tunne, et need filmid räägivad ka tema olemusest.

Aga mida me siis tegime? Igaüks tegi ühe koogi. Täiesti uskumatu, kuidas kaheksa naist ühte kööki ära mahuvad, kui neid kindla käega juhitakse. Mitte et me enne poleks kooke teinud, ikka oleme, ikkagi külalistemaja. Mõned meie kookidest on olnud päris head ja mõned isegi väga head ja mõned, mis salata, oleme saatnud ka kandele. Ikka juhtub. Isegi Nadaja ütles, et mõnikord ei tule välja. Kuid alati on võimalik meistrilt õppida ja seda võimalust me Nadja tordiõpitoas innukalt kasutasime.Keerlesime valsitaktis ümber köögisaare kaks tundi ja siis, oh imet, said kõik koogid peaaegu korraga valmis.

DSC_0203 DSC_0215 DSC_0233 DSC_0261 DSC_0287 DSC_0298 DSC_0318 DSC_0331 DSC_0336 DSC_0350

…vahusta, sega kokku, nüüd on paras, seda on liiga vähe, vaht peab täiesti kõva olema, kelle tort siin lohakile jäänud on, viige õue jahtuma, see peaks sügavkülmas olema natuke aega, jahu võib asendada tärklisega, želatiin ei tohi vahukoorega segades kuum olla, sidruni paned kõige lõpus, muidu läheb tükki, see on väga lihtne kook, mulle meeldivad mustsõstrad…

Ma ei hakka retsepte, mis kõik Nadja raamatutes leida on, siia ümber kirjutama, sest ma arvan, et tordisõpradel on raamatud riiulis olemas.

DSC_0481

Šokolaadikuhja retsept on antud Nadja esimeses koogiraamatus lk 46 ja meil valmistas selle Ly. Selles koogis peab olema kindlasti Amaretto, see annab koogile pidulikkuse ja toob maitsed esile.

DSC_0473

Waldmanni tordi (esimene raamat lk 44) tegi Anna, aga kuna ta omaette toimetas ja oli Nadja pilgu alt väljas, siis oli ka tulemus käes, segu läks tükki. Sidrun tuleb lisada päris lõpus ja segada veel käsitsi, mitte mikseriga. Nadja üritas segu ära päästa, aga lõpuks otsustas, et lihtsam on valmistada uus täidis ja esimene variant ahjus ära küpsetada.  Seega saime ühe lisakoogi, täiesti uue ja ainukordse sidrunikoogi. Lõpuks oli Waldmanni tort üks paljude lemmikutest.

DSC_0367

Šokolaaditordi mustade ploomidega valmistas Ketlin (lk 20, esimene raamat). Selle koogi saladus on brändis leotud puuviljad ja ohtralt šokolaadiilu tordi peal, nii nagu Nadja raamatu pldil.

DSC_0347

 

Kodujuustu-valge šokolaadi tordi tegi Triin. Triinule meeldib valge šokolaad. Kook on väga lihtne, aga hästi hea. Triin jõudis kärme tüdrukuna või enne ära sulatada ja seega tuli tema tordipõhi veidi vabama joonega, aga pidulik, äärtelt üles pressitud nagu kroon. Kaunis ja maitsev tort.

Pildil poseerib sellega Ly.

DSC_0491

Uhke šokolaadileiva tegi Meeli ehk siinkirjutaja (Nadja koogid 2 lk 94). Teada sain, et biskviitaignale ei koputata mitte kunagi lusikaga taignakausi äärele, sest tainas kukub kokku. Mina muidugi jõudsin kiirelt koputada, aga tainas õnneks andis andeks. Lisaks õppisin munavahustamise nipi. Kõigepealt munavalge suhkruga korralikult vahule, siis munakollane sisse, seejärel segada ühtlaseks, vahustada pole vaja. Edasi nagu ikka biskviitaigana puhul.

DSC_0386

Šokolaadi-beseetordi tegi Nadja, lk 70 esimeses raamatus. Beseekoogid on üldse mu suured lemmikud, aga et see koogiorgia ära tasakaalustada, peaksin täna õhtul jala Tartusse minema.

Karamellitordi valmistas Sirley ja šokolaadi-marjatordi valmistas Ilona, aga need retseptid ilmuvad Nadja järgmises raamatus, mis, nagu ma aru sain, saab olema väga šokolaadine. Ootame põnevusega.

Oleme siiani Altmõisas koogid küpsetanud suurtel ahjuplaatidel. Maitse poolest on ju tulemus sama, aga inimene sööb silmadega. Nüüd ostsime 26cm läbimõõduga ümmargusi lahtikäivaid koogivorme piisava hulga, et kas või tervele pulmale kooke küpsetada.

Nadja rõhutas, et tort peab olema uhke, tal peab olema kõrgust ja toredust ja mis sinna sisse käib, peab sinna ka pandud saama, kokkuhoid on surmapatt. Nadja käes käis kõik nii kergelt ja lihtsalt, et igaühel meist tekkis tunne, et meie olemegi need maailma parimad koogimeistrid ja üleüldse on küpsetamine on imelihtne.

 

DSC_0462

DSC_0479

Altmõisa külalistemaja töötabki nii, et kuigi meil on kokad, administraatorid, köögiabilised, toateenijad ja isegi juhataja on, siis oskame kõik natuke peaaegu kõike ja igaüks oskab midagi väga hästi. Nõnda me siis ühiselt võtsimegi rõõmuga osa sellest sõbrapäevatordiõpitoast (mis ilus pikk sõna!), et saadud tarkust hiljem omavahel jagada.

DSC_0430

Järgmine koogikoolitus Altmõisa külalistemajas on Nadjaga kokku lepitud esialgse kava kohaselt 8. märtsil. Võite hakata plaani pidama, sest selle kuulutame avalikult välja. Järgmise nädala alguses täpsemalt!

 

Comments on: "Nadjaga tordiõpitoas" (2)

  1. Olen Teie lehel esmakordselt ja pean ytlema ,et see on väga mönusalt kirja pandud.Kena lugeda!Panin kohe leiva taigna kerkima!
    Head vanaaasta lõppu ja häid kypsetisi uuel aastal! Piret

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

Sildipilv

%d bloggers like this: