Vaatasin blogi stastikat ja ennäe, inimesed otsivad Altmõisa puuviljakooki. Siin see on, praegu on just õige aeg küpsetamiseks, kuna see kook tahab laagerduda.
Kui me banaani ka puuviljaks arvestame, siis on see tõesti puuviljakook. Banaan on tegelikult rohttaim. Aga nagu porgand võib olla mari, kui temast moosi tehakse, nii võib ka banaan olla, just nagu vaja, jõulukoogis puuvili.
Altmõisas oli Luule see, kes kunagi oma hea äraproovitud koogi meile sisse smugeldas.Ma arvan, et teeme seda juba nii 5-6-7 aastat, täpselt ei teagi enam.
Selle ajaga on kook muidugi arenenud tegijale näopärasemas suunas.
Vaja läheb:
150 g võid
3 dl suhkrut
2 muna
5-6 dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
1tl soodat
1tl kaneeli
1tl nelgipulbrit
pisut kardemoni
sukaadi
1 tl riivitud ingverit või ingveripulbrit (viimasel ajal panen mõlemat)
soola
pähkleid, mandleid, rosinaid, ploome, aprikoose jne puuvilju
alkoholi või glögi niipalju, et puuviljad oleks kaetud.
4 küpset banaani
Nagu ikka, kuivained segage omavahel ja vahustatud märgained omavahel.
Kommentaarid:
Või peab olema loomulikult toasoe, margariini me enam ei kasuta mitte millekski.
Margariin välja meie majast!
Vahustan või ja suhkru kohevaks, (võib olla pruun suhkur), vahustamise ajal lisan munad ühekaupa.
Banaan annab sellele koogile pika säilivuse, pehmuse ja selle arvelt võib suhkrut vähem panna, mida ma ka teen. Kuna meil on hea vahustaja, vähendan suhkrukogust poole võrra ja vaht tuleb ikka kohev. Retseptis on antud originaalkogus suhkrut, talitage sellega oma äranägemiset mööda. Magusust lisavad ka puuviljad, eriti kui neid magusas alkoholis leotada.
Kasutan osaliselt täisteranisujahu, aga ei pea, olen kasutanud ka speltajahu.
Puuvilju-pähkleid panen tunde järgi ja tunded on mul ülevoolavad. Huvitavad on erinevad rosinad, kuldsed rosinad või suured tumedad sultanid.
Mulle endale meeldib väga selles koogis väga must ploom.
Tükeldamata puuvilju ja pähkleid võib leotada Vana Tallinnas või glögis või milleski muus meelepärases nii umbes üleöö, sellel aastal olen kasutanud suvest jäänud Estrella magusaid veine, isegi Frizzantet ja seegi töötab suurepäraselt, seega, olge loovad! NB! Nõrutage puuviljad-pähklid alkoholist välja, enne kui taignasse panete.
Küpsetamisega lendab kogu alkohol koogist minema, aga maitse jääb.
Kes alkoholist ei hooli, siis puuvilju ja pähkleid võib ka tükeldada leotamise asemel. Väiksemad tükid ühinevad koogiga niikuinii.
Mulle endale meeldivad suured puuviljad ja nende ilus lõikepind. Alkohol annab oma pikantse nüansi.
Kui ma teen kolmekordse koguse kooki, siis kulub mul umbes üks pudel alkoholi.
Sukaadi olen saanud Kaupmehe hulgilaost või Selverist, aga seda võib ka ise keeta, teeb hea jõululõhna majja. Selle ise keetmisega on nii ja naa, teadjad räägivad, et hullemat pestitsiidipommi kui tsitruselise koor pole olemaski. Aga ega poesukaadilgi ses suhtes mingit garantiid ei ole.
Maitseainetega pole vaja koonerdada, mina panen tavaliselt kõike rohkem.
Maitseained seisavad samuti hea selle koogi pika säilivuse eest.
Segan jahu, küpsetuspulbri, sooda, maitseained omavahel.
Oluline on, et kergitusaineid poleks liiga palju, kergesti võib sooda maitse juurde tulla.
Banaanid tuleks sauseguriga ühtlaseks massiks töödelda, hea oleks kasutada natuke üleküpsenud banaane, aga sobivad kõvemad ka.
Banaanimassi ja jahusegu lisan vaheldumisi või-suhkru-muna segule.
Lõpetuseks segan sisse puuviljad ja vaatan, et neid mitte vähe ei oleks.
Küpsetada tuleks keeksivormis 150 kraadi juures 1- 1,5tundi, kuni hakkab pisut vormi küljest lahti lööma. Kasutan küpsetuspaberit, täidan ¾ vormi. Olen teinud muffineid ka samast taignast, need küpsevad muidugi kiiremini.
Kook seisab jahedas kuu aega. Enne söömist lasta laagerduda vähemalt nädal, et maitsed ühtlustuksid (aga on ka varem päris hea).
Sobib täiuslikult kellelegi armsaks jõulukingiks. Võib sügavkülmutada ja süüa jaanipäeval.
Ilusat esimest adventi!
Lisa kommentaar